Uvijek postoji napast da psa nahranite svime što ima na tanjuru. Ovo je loša ideja. Probavni sustav pasa radi drugačije od našeg. Hrana koja je dobra za ljude može biti smrtonosna za pse. Ali postoji hrana koju možete podijeliti sa svojim ljubimcem. Voće i povrće bez dodanog šećera, začina, umaka, soli ili zaslađivača može biti siguran i zdrav dodatak prehrani vašeg četveronožnog prijatelja. Dajte poslastice kao dodatne međuobroke u količinama koje osiguravaju manje od 10% potrebnog dnevnog unosa kalorija.

Naravno, želite biti sigurni da svom psu slučajno ne date nešto što je savršeno sigurno za vas, ali nešto što bi za njega moglo biti kobno. Na primjer, klip kukuruza može uzrokovati blokadu probavnog sustava psa, što zahtijeva hitnu operaciju. Voće i povrće kao što su grožđe, grožđice, češnjak, luk, poriluk, vlasac i avokado mogu uzrokovati zatajenje organa ili čak smrt. Zato treba izbjegavati začinjenu hranu – čak i mala količina češnjaka na hrskavim pilećim batacima može dovesti do hitnog odlaska veterinaru. Ako znate čime ne smijete hraniti svog psa, možete mu sa sigurnošću dopustiti da uživa u određenoj hrani.

Mahune mahune
Zeleni grah odličan je međuobrok za vašeg psa. Ima malo kalorija, a puno vlakana, ugodno škripi na zubima. Može se poslužiti na pari, bez soli i ulja. Obavezno ih ohladite prije hranjenja psa.

Bundeva
Bundeva u malim količinama korisna je za psa. Treba ga davati nezačinjenog i nezaslađenog, bez sjemenki, bez umjetnih sastojaka. Bundeva sadrži puno vlage, vlakana, što pomaže u sprječavanju proljeva i zatvora.

Mrkva
Većina pasa voli male mrkve (baby carrots). Osim što je mrkva niskokalorična, sadrži mnogo karotena i vlakana. Obično ne uzrokuje plinove kod pasa, pa je dobra opcija poslastice.
Psa možete hraniti i običnom mrkvom, ali je svakako narežite na sitne komadiće kako se pas ne bi ugušio.

Jabuke
Jabuke su dobre i za ljude i za pse. Niskokalorične su i izvor su vlakana. Prije hranjenja psa, jabuku narežite na kriške i izvadite jezgru i sjemenke.

Zobena kaša
Kuhane zobene pahuljice dobre su za pse. Može osigurati dodatnu količinu topivih vlakana dnevno. Zobene pahuljice trebaju biti nezaslađene i neslane, bez aditiva za okus.
Neki psi mogu biti alergični na zobene pahuljice, stoga pratite stanje svog ljubimca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *